Ο μύθος της απαιτητικής συντήρησης

Οι νέες τεχνολογίες βαφής έχουν εξαλείψει την ανάγκη που υπήρχε στο παρελθόν για τη συντήρηση των ξύλινων κουφωμάτων.

Σε αντιδιαστολή με τα κουφώματα από άλλα υλικά, τα ξύλινα κουφώματα μπορούν να μείνουν πάντα καινούρια με απλή φροντίδα και καθαριότητα.

Ακόμα και αν, μετά από πολλά χρόνια, παρατηρηθούν αλλοιώσεις στις βαφές, τα ξύλινα κουφώματα μπορούν να επισκευαστούν εύκολα και να ξαναγίνουν σαν καινούρια με πολύ μικρό κόστος.

Αυτή είναι και η σημαντική διαφορά με τα κουφώματα από άλλα υλικά, καθώς τα τελευταία επισκευάζονται με μεγάλη δυσκολία ή και καθόλου και μπορούν να υποστούν σημαντικές, μη αναστρέψιμες, μοριακές αλλοιώσεις.

Η διάρκεια ζωής του ξύλου προσδιορίζεται κατά μέσο όρο στα 30-40 χρόνια. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως ξύλινες κατασκευές ιστορικών μνημείων, που δε διέθεταν και όλες τις προφυλάξεις, διατηρούνται σε άριστη κατάσταση μέχρι τις μέρες μας, διαψεύδοντας έτσι αυτόν το χρόνο ζωής και παρατείνοντάς τον ακόμα περισσότερο.

Βασιζόμενοι σε όλα τα παραπάνω εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε πως η διάρκεια ζωής του ξύλου είναι πρακτικά απεριόριστη με δεδομένη βέβαια τη σωστή χρήση και συντήρησή του με έναν απλό καθαρισμό.

Πηγή: xylinokoufoma.pdf